Események

2013. szeptember 19-én a Bakony Harckiképző Központ száz éves ünnepsége részeként átadták a Maderspach Viktor kilátót. A VERGA, Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. gondozásában a várpalotai lőtér figyelőtornya került felujításra a tési fennsíkon, közjóléti program keretében. A „Bakony zöld szíve központ” kerékpárutat, tornapályát és a Példaképek Parkját is magába foglalja.

2013-ban méretazonos másolatok készültek Maderspach Károly Hadtörténeti múzeum tulajdonában lévő, valamint felesége, Buchwald Franciska családunk által őrzött szobrairól, bronzírozott gipsz anyagból. Ezzel lehetővé vált, hogy a két szobor egymás mellé kerülhessen.

 


Buchwald Franciska 1909 táján készített gipsz szobrának biztosabb megőrzése érdekében sor került a legmodernebb technikával a szobor három dimenziós számítógépes letapogatására is (3D szkennelés). Az így nyert adatok segítségével a szobor bármikor tetszés szerinti méretben, speciális nyomtatással, újra elkészíthető.


Családtörténeti kiállításunk megnyitójára 2012. október 5-én került sor a Kő-Cafe Galériában, ahol négy generáció asszonyainak festményei voltak láthatók.

A Duna Tv ünnepi műsorában 2011. március 15-én Maderspach Katalinnal és Kingával beszélgettek a nők, és ezen belül Maderspach Károlyné Buchwald Franciska szerepéről és áldozatvállalásáról az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején, majd levetítették a Végtelen Napló cimű családtörténeti dokumentumfilmünket (Rendező: Maderspach Kinga)
A Maderspach Viktor Vadásztársaság és az 1848-49-es Történelmi Nemzetőrség valamint a családtagok 2007. február 10-én megkoszorúzták Maderspach Viktor szobrát, melyet a róla elnevezett vadásztársaság 2002-ben állított a Pilisi Parkerdő Rt. budakeszi erdészetének parkjában, halálának 130. évfordulója alkalmából.
A „Végtelen Napló” című, a család 1848-49-es történelmi szerepét és Maderspach Károlyné áldozatvállalását ismertetö filmünk sikeresen bejutott a 38. Magyar Filmszemlére. Vetítése 2007. február 5-én volt a Palace Mammut-ban. A filmet Maderspach Kinga rendezte, szereplői mind a család tagjai
.
A család tisztelői 2006. október 6-án Ruszkabányán megkoszorúzták Maderspach Károly síremlékét a temetőben, valamint a régi Maderspach-ház falán elhelyezett emléktáblát.
Könyvbemutató és beszélgetés volt 2006. május 6-án Aradon, Buchwald Franciska szülőhelyén, a „Tulipán” magyar könyvesboltban a családtagok részvételével, majd virágokat helyeztek el Buchwald József síremlékén az aradi temetőben. Másnap Maderspach Kinga rendhagyó történelemórát tartott a Csiky Gergely iskola tanulóinak. Késobb meglátogatták a gyoroki Edelspacher kastélyt, amely ma Arad-Hegyalja Borászati Múzeuma.
Családunk történetéről készített műsort a HírTv a „Családmesék” című sorozatban, mely 2006. január 14-én került sugárzásra.

Maderspach Kinga nyomára bukkant Buchwald Franciska drámájának, melyet Aradon, 1828-ban írt Buchwald Antónia és Hofmann Zakariás esküvőjére és amelyet a testvérek elő is adtak 1828 május 11-én. A drámát Buchwald Franciska kézzel, német nyelven és gót betűkkel írta, címe: Die Schutzgeister (A védöszellemek), mellékletként selyemre festve egy vers olvasható, körben díszítés és Arad látképe. A család idős hölgytagjai fáradtságot nem kímélve lefordították a drámát, így a szöveg számunkra is élvezhető. (részlet a drámából)
2005. október 6-án, az 1848-49-es szabadságharc utáni megtorlás áldozatai tiszteletére megemlékezést tartott a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Budavári Önkormányzat valamint a Maderspach család. Vetítésre került a „Végtelen Napló” valamint időszaki kiállítást rendeztek a család ereklyéiből. Itt került bemutatásra az „Emlékírat töredék:” mely Buchwald Franciska eredeti feljegyzéseit tartalmazza, valamint drámájának egyedülálló kézirata is.

A család elsö alapítványi bálját 2002. decemberében tartotta azzal a céllal, hogy lehetőséget adjon a családtagok megísmerkedésére, a generációk találkozására, a hagyományok ápolására. A 2007. március 24-i bál már a harmadik alkalom, mely kibővül más történelmi családok képviselőivel, és egy új célt is szolgál: a Dévai Szent Ferenc Alapítvány megsegítését.
2004. október 6-án Maderspach Károly szobrát katonai tiszteletadás mellett felállították a budapesti Hadtörténeti Múzeumban, az 1848-as kiállítás területén.
A szobrot a családi hagyomány szerint Ferenczy István szobrászművész készítette az 1840-es években, hasonlóképpen megalkotta Maderspach Károlyné Buchwald Franciska szobrát is, amely a család birtokában van.
Maderspach Károlyné Buchwald Franciska születésének (1804. április 2) 200. évfordulóját 2004. április 22-23-án ünnepeltük. Temesváron tudományos konferenciát tartottunk, Ruszkabányán emléktáblát helyeztünk el a régi Maderspach házon és megkoszorúztuk Maderspach Károly sírját.

Új adatok a Lánchíd történetéhez - Maderspach Károly (1791-1849) hídtervező és bányamérnök élete és munkássága. A Lánchíd Kör ünnepi rendezvénye Maderspach Károly emlékére a Család és a 10 éves Duna Televízió részvételével 2002.november 22-én volt.